Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Jenis JR Pass, Subway Pass & Tourist Pass Di Jepun

TIP PERJALANAN

Japan sangat pakar dalam dunia pemasaran. Mereka mampu membuat sesuatu yang “nothing become something”. Jadi, jika anda tidak pandai memilih dan buat kira-kira, anda akan termakan ayat marketing mereka yang kononnya menggunakan pass adalah cara paling jimat.

Sebelum itu, kami nak ingatkan kalau ada iklan pass train, flight atau apa-apa sales melibatkan perjalanan di Jepun dalam ruangan iklan jangan lepaskan peluang terus klik dan cek tawaran produk jualan mereka. Iklan-iklan tersebut timbul ikut apa yang tengah anda cari dan offer tersebut kadang kala tak masuk akal. Dan tenggelam timbul. Bila kita nak dia tak timbul.

Jimat atau tidak adalah bergantung pada itinerary dan corak perjalanan anda sendiri. Pengaruh perkongsian di media sosial sedikit sebanyak memberi kesan pada pilihan pass anda. Orang kata beli pass itu, maka kita pun beli pass itu.

Diakui banyak diantara mereka tak menggunakan sepenuhnya pass yang ada. Jika dikira pada itinerary yang dikongsikan, ada yang tak perlu gunakan pass. Ada yang gunakan pass yang salah.

Tip paling berkesan dalam memilih pass adalah menyusun itinerary. Kemudian kira kos pengangkutan tanpa sebarang pass. Dan bandingkan kos tersebut dengan kos menggunakan pass. Ubah itinerary mengikut kesesuaian tempoh pass dan pengangkutan yang boleh guna pass tersebut.

Pass-pass ini kebanyakkan lebih murah dibeli melalui travel agency sebelum anda berlepas ke Jepun. Jadi beli sebelum pergi secara online atau terus walk in ke pejabat travel agency yang ada menjual pass-pass ini.

Sebelum kita mengenali pass ini, anda perlu faham tentang 3 perkara dibawah. Jika tidak anda akan terkeliru. Kami akan menerangkan secara ringkas setiap pass, anda boleh membaca lebih lanjut mengenai setiap pass dengan klik tajuk/nama pass tersebut.

Pertama : Kawasan

Anda perlu memahami sedikit sempadan kawasan seperti Kansai, Kanto, Tohoku, Chubu dan lain-lain. Setiap kawasan ini mempunyai jaringan kenderaan awam tersendiri dan pass tersendiri. Dan anda perlu tahu anda mampu menjelajah dari mana hingga kekawasan mana sebelum memilih pass yang sesuai.

Kedua : JR Line & Bukan

Paling popular disebut dalam dunia pengangkutan awam adalah Japan Railway (JR). JR ini umpama KTMB kita di Malaysia, yang terbesar & 70% jaringan pengangkutan di Jepun dioperasi oleh JR.

Pentadbirannya juga berbeza dengan kenderaan awam dibawah syarikat swasta yang lain. Mudah dikenali sebagai JR Line. Manakala syarikat lain seperti Kintetsu Line (Kansai), Tobu Line (Kanto) dan lain-lain adalah daripada 30% jaringan pengangkutan awam di Jepun.

Ketiga : IC Card  

IC Card ini fungsinya sama seperti Touch & Go di Malaysia. Bezanya IC Card hanya boleh digunakan untuk kenderaan awam dan pembelian runcit, tidak boleh digunakan untuk tol jalan raya. IC Card ini tiada tamat tempoh dan anda boleh gunakan bila-bila masa hampir seluruh kawasan di Jepun.

IC Card ini dikeluarkan berbeza mengikut daerah tetapi fungsinya tetap sama seperti ICOCA, PASMO, SUICA dan lain-lain. JPTG akan terangkan lebih lanjut mengenai IC Card ini pada post lain.

TRAIN PASS UNTUK SELURUH JEPUN


TRAIN PASS DI KAWASAN KANSAI (OSAKA & SEKITARNYA)


TRAIN PASS DI KAWASAN KANTO (TOKYO & SEKITARNYA)


TRAIN PASS DI HOKKAIDO


TRAIN PASS DI KAWASAN KYUSHU


PASS DI KAWASAN POPULAR


SHARE

31 thoughts on “Jenis JR Pass, Subway Pass & Tourist Pass Di Jepun

  1. salam…
    saya akan ke japan 8 hari..and akan turun haneda airport..untuk 2 nd day, saya nak ke shirakawago dan menginap di takayama. so dr tokyo ke takayama..pass ape yang sesuai saya beli? dan selepas tu..saya akan balik ke tokyo semula.. hari ke 4 saya nak ke kawaguchiko lake and mount fuji sighseeing.. (pass ape yang sesuai utk saya pakai)…dan untuk saya jalan2 di tokyo..pass ape yang sesuai utk dipakai.. adakah saya perlu beli pass berlainan utk ke takayama, mount fuji dan jalan2 di dalam tokyo? mohon bantuan saudari…

    1. Boleh guna Hokuriku Arch Pass atau JR Pass 7 hari tu lagi bagus. JR Pass 7 hari tu boleh guna kemana2 incase nak tukar jadual.

      1. Salam,
        Nai tanya, bolehkah kami beli jr tokyo wide pass semasa tiba di narita airport tanpa membuat tempahan online sebelum datang ke jepun.

  2. Salam,
    Saya akan menjalani training selama 14 hari. Saya akan tiba di Haneda dan akan menginap di Ikebukuro. Pass apa yg sesuai? Utk 10 hari seterusnya, saya akan bergerak pergi dan balik dari Ikebukuro Station ke Ochanomizu station. Pass apa yg sesuai? Pada hujung minggu iaitu pd hari Sabtu dan Ahad, saya ingin berkunjung ke Nikko dan Kawaguchi Lake utk view Mt Fuji. Pass apa yg sesuai? Sabtu dan Ahad seterusnya saya akan cuba utk melawat Shinjuku, shibuya, harujuku, ueno,akihabara, asakusa. Pass apa yg sesuai. Terimakasih .

    1. Ikebukuro Station <--> Ikebukuro : Tak perlu apa-apa pass. Guna ic card je.

      Tokyo – Nikko – Fuji : Boleh guna Tokyo Wide Pass

      Dalam Tokyo sahaja ada banyak pilihan.
      Tokyo Free Kippu
      Tokunai Pass
      Tokyo Subway Ticket 1/2/3 hari
      Tokyo Metro 24-Hours
      **Setiap tiket ni ada line tertentu je boleh naik.
      **Taknak pening pakai je IC Card. Senang

  3. salam,
    kalau untuk trip tokyo-osaka return, jalan2 bandar tokyo,mount fuji, osaka dan kyoto.
    Apa suggestion admin untuk pass? cukup JR pass shj atau sy perlu ambil pass lain seperti osaka amazing pass.

    1. Tokyo Osaka kami dah berikan penjelasan dalam post diatas.

      Ada beberapa situasi membuatkan anda sesuai menggunakan pass ini;

      • Tiket penerbangan anda mendarat dan berlepas di Tokyo sahaja dan anda mahu berjalan hingga ke Osaka beberapa hari dan patah balik ke Tokyo.
      • Sama situasi seperti diatas, tetapi anda mahu ke Hokkaido menggunakan kenderaan darat pergi dan balik dalam masa singkat.
      • Ahli anda kurang dari 5 orang, dan mahu menjejaki lebih 5 negeri di Jepun. Jika lebih dari 5 orang , kos keseluruhan anda membeli pass ini boleh menggunakan servis private guide yang akan menggunakan kereta.

    2. Untuk pass lain dalam bandar bergantung pada bajet sendiri. Bagi kami tak perlu sebab kami tahu selok belok di Jepun. Bagi pelancong tanpa guide mungkin perlu supaya bila sesat dalam bandar kos ditampung oleh pass.

  4. Salam. Saya Dan rakan2 4 org akan ke jepun lusa 27.8.
    Jadi jumlah kami 5 org.Boleh Kah kami gunman private servis dgn kereta. Apa maksudnya dgn kereta?
    Terima kasih. Jazakallah khaira

    1. Maaf tuan soalan tak berapa jelas. Gunman elok guna private transport dan guide berbahasa Jepun. Kalau naik public transport alamatnya ke lokap nanti.

  5. Assalamualikum tuan,
    Saya satu backpackers akan ke jepun 11 hari, termasuk perjalan pergi balik. Saya akn masuk melalui Haneda airport dan menginap di tokyo 4 hari, dan hari keempat akn ke nagano untuk ke Tateyama Kurobe Alpne Route dan turun ke Toyama. Saya akn bermalm satu mlm di Toyama dan keesokan hari akn pergi ke osaka(kyoto dan nara) bermlm 5 hri dan akan keluar melalaui osaka kansai airport. Mohon pencerahan dri pihak tuan, pass mana yg sesuai untuk saya dan my team? Terima ksih

    1. Pakai JR Pass Nation Wide 7 hari dan beli Tateyama Kurobe Option Tiket One Way. Guna JR Pass tu mula dari hari nak keluar dari Tokyo.

  6. Assalamu’alaikum
    Penerbangan saya kl osaka dan osaka kl
    Sampai osaka saya terus ke tokyo 9 hari dan dari tokyo ke osaka 8 hari dan balik kl….5 dewasa 2 kanak2
    Pass apa yg sesuai

    1. Bergantung pada itinerary. Untuk ulang alik Tokyo-Osaka elok guna 7 Day Nationwide JR Pass, tapi tarikh Osaka ke Tokyo dan patah semula ke Osaka kena dalam masa 7 hari. 9 hari dah tak boleh. Kalau 9 hari tu elok beli tiket biasa je tanpa JR pass. Kos semestinya tinggi. 17 hari di Jepun ni kalau salah susun itinerary boleh habis simpanan. Hati-hati ye.

  7. KALAU SAYA NK MENGINAP DI SEKITAR BANDAR SAHAJA DAN AKAN MENGGUNAKAN TRAIN UNTUK KE AKIHABARA, SHINJUKU, UENO, TOKYO DISNEYLAND DAN NAK KE STESEN BAS UNTUK KE MOUNT FUJI-(TEMPOH LAWATAN SELAMA 6 HARI), TIKET APA YNG SESUAI UTK COVER SELURUH TEMPAT INI?

  8. Hai admin, boleh minta pandangan?

    Group sy akan ke osaka dari narita (cdgn JR Pass 7 day nationwide) , stay osaka 4 hari (cdgn Osaka Amazing Pass 1 hari) , stay kyoto 2 hari (minta cdgn admin utk guna pass apa) , balik ke tokyo hari ke 6 ( JR Pass), MT Fuji day trip (JR Pass), tokyo 5hari (minta cdgn admin utk guna pass apa). Trima kasih admin 🙏🏻

    1. Kalau dah guna JR pass tak perlu bazirkan duit lagi beli pass lain. Kalau itinerary betul boleh lagi jimat. Cukup ada JR Pass & IC card (suica/pasmo/etc). Pass lain bergantung pada itinerary. Tak semestinya ke Jepun kena wajib pakai pass itu dan ini.

  9. Hi Admin,

    Saya ke japan November 2019 untuk 15 hari, Seminggu lagi. Nak minta pencerahan min, Saya dah beli (7day JR PASS NATIONWIDE) . Bila tengok balik train Nozumi & mizuho xcover untuk 7daysJR WIDEPASS . Tapi kebanyakan train saya nampak je TOKAIDO -SANYO SHINKASEN NOZOMI walaupun dari TOKYO HANEDA KE OSAKA. macamana nak baca route train ni ya min . Kiranya dari osaka nak ke Nagoya, Hiroshima & Hitachi seaside park mmg xcover under 7day JR Pass ni ke cemana ? tqsm min

  10. Hi Admin,

    Saya akan ke Tokyo pada 27/12/2019 sehingga 4/1/2020. Saya akan tiba di Narita Airport pada jam 17.30pm dan akan menetap di Yokohama untuk 1 malam. 28/12 saya check in di Kawasaki untuk 7 malam , antara tempat yang akan dikunjungi adalah Odaiba, Shinjuku, Disneysea, Ueno. Ticket apa yang sesuai untuk cover tempat yang akan dikunjungi

    1. Kenapa membazirkan masa dan kos train duduk jauh dari Tokyo. Kalau tengok pada list tempat nak pergi tu baik duduk dalam Tokyo je, tak perlu guna pass kalau susun itinerary betul2. Yokohama & kawasaki bukan tempat strategik untuk menginap.

  11. hi admin,
    sy akn bercuti ke sana dlm 5d4n only n turun kansai airport. apartment di namba n bercadang nk ke sekitar osaka, kyoto. USJ pulak akn pi sepanjang hari hari last tu…so mn yg sesuai utk sy guna ya? kami pergi 3 org sahaja.

    1. Tengok pada itinerary. Kalau banyak tempat nak pergi boleh ambik kansai thru pass atai osaka amazing pass. Kalau relek dan santai tak perlu ambik apa2 pass. Guna IC card je lagi jimat.

  12. Salam dari nagoyo ke tokyo guna JR pass je ye..or any option
    Sy ada beli kansai pass so akn ke kyoto.. pass nie blh guna area bndar kyoto jugak ke coz sy nak ke hard rock..or guna suica card. Mohon pencerahan

  13. Salam admin, mohon pandangan itinerary trip 11hari :
    1st – Tiba henada airport – tokyo monorail to apartment
    2nd – Skytree, asakusa, euno park, Akihabara
    3rd – Tokyo disneyland
    4th – Odaiba, harajuku, shibuya
    5th – Mount fuji
    6th – Bullet train ke Osaka – city tour
    7th – Ski tour – mount roko ski resort
    8th – USJ
    9th – Nara & Kobe
    10th – Kyoto
    11th – Kansai Airport – Msia
    Pass apa yg wajar sy ambil utk cover trip ni semua ye? sy jadi confius sebab buat research byk sgt train disana. Tq admin.

    1. Train memang banyak.. Tempat yang nak cover ni pun banyak sangat jadi kena sedia la kos yang besar. Kalau ikutkan itinerary, guna JR Pass 7 hari. Mula guna dari hari ke 5. Dan back up IC Card untuk line bukan JR. Untuk Rokko ada special pass dia, kena cek di laman web Rokkosan tourist pass dan tempat beli pass.

  14. Salam admin, saya nak mintak tolong admin bagi cadangan yang bersesuaian berhubung trip saya ke tokyo. saya keliru pass apa yang perlu beli. cadangan trip saya seperti berikut:

    1st – Narita ke Itabashi
    2nd – Itabashi ke Disney Sea
    3rd – Mt Fuji (Hakone Free Pass)
    4rd – Disneyland
    5th – ASakusa/ Ueno/ Akihabara
    6th – Shibuya / Shinjuku / Roppongi
    7th – To Narita Hotel
    8th – Msia

    agak2 admin pass apa yang sesuai untuk sy pakai yer.. tq admin

    1. Ikut itinerary tu tak perlu apa-apa pass pun. Guna IC dan tiket bas biasa lebih murah.. Asalkan jangan sesat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *