MAKANAN YANG PERLU DI ELAK DI JEPUN

Kali ini kami mahu kongsikan makanan-makanan yang perlu dielak semasa anda melancong ke Jepun sama ada bersama Guide atau pun berjalan sendiri. Tak semua guide cakna bab halal haram dan ada dikalangan mereka tak boleh membaca dan bertutur bahasa Jepun. Jadi anda tak boleh bergantung pada mereka 100%. Dibawah perkongsian manager JPTG mengenai masalah perkongsian […]

Continue Reading

SHIRAKAWAGO UNESCO WORLD HERITAGE SITE

Shirakawago (Shirakawa Village) atau dikenali sebagai Hida Shirakawago berada di barat laut negeri Gifu berhampiran dengan sempadan negeri Ishikawa dan Toyama. Shirakawago didalam tulisan Jepun 白川郷 yang mana kalau kita terjemahkan tulisan tersebut bermaksud Desa Sungai Putih. 白川 (Shirakawa) : Sungai putih郷 (Go) : Kampung atau desa Perkampungan ini popular dengan bangunan rumah lama dikenali […]

Continue Reading

CARA BUAT ITINERARY YANG MUDAH, RINGKAS & TEPAT (ANDROID & APPLE USER)

Kali ini JPTG nak kongsikan cara terbaik untuk buat itinerary. Sangat ringkas, mudah difahami dan sangat fleksibel. Tak perlu lagi buat itinerary dengan jadual excel yang panjang berjela-jela. Sekarang zaman teknologi yang mana segalanya dihujung jari. Click and go je tak perlu susah-susah bawa buku dan peta kesana kemari. Memenuhkan tangan lepas tu lupa itu […]

Continue Reading

TRIP GANG CIKGU SAMBUT A’IDIL ADHA DI BUMI HOKKAIDO (6 HARI 5 MALAM)

Japan Travelog kali ni kami kongsikan perjalanan percutian musim panas ke Hokkaido selama 6 hari 5 malam seramai 11 orang dari kumpulan cikgu cikgi SMK Convent Jalan Peel, Cheras, Kuala Lumpur. Percutian ni dirancang hampir setahun demi memastikan kelancaran perjalanan. Anda boleh baca dan rujuk sebagai contoh itinerary di Hokkaido atau Sapporo. Kenapa ambil masa […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

BUAH-BUAHAN DARI JEPUN YANG DILARANG MASUK KE MALAYSIA

Kebanyakkan buah-buahan di Jepun mudah untuk dibawa pulang kerana Jepun tidak melarang kita membawa buah-buahan masuk ke dalam kapal terbang selagi tidak melebihi berat yang ditetapkan. Tetapi negara yang dituju atau pulang mempunyai sekatan dan kawalan terhadap beberapa jenis tumbuhan dan buah-buahan. Ada buah-buahan yang boleh dibawa masuk tanpa perlu declare, ada yang perlu declare […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

APAKAH PERBEZAAN “OPEN TRIP” DAN “PRIVATE TRIP”?

Semasa anda tengah scroll di Google dan fb mencari travel agensi untuk melancong ke luar negara, anda jugak perlu ambil tahu perbezaan antara 2 jenis trip ni. APA YANG DIMAKSUDKAN “OPEN TRIP”? Pakej “Open Trip” dibuka kepada sesiapa sahaja yang bersetuju dengan isi pakej dan berkemampuan dengan caj yang dikenakan. Anda akan dikumpulkan didalam satu […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

TRIP MUSIM PANAS KELUARGA MAS DI TOKYO 5 HARI 4 MALAM

Posting kali ini kami nak share travelog Encik Faizal, Encik Muhd Nor, Puan Siti Najla, Puan Khadijah & keluarga selama 5 hari 4 malam di Tokyo. Itinerary 5 hari 4 malam di Tokyo ini disusun khas untuk mengikut bajet dan penerbangan mereka. Perjalanan mereka boleh dijadikan rujukan contoh itinerary di Tokyo & Fuji. HARI PERTAMA […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

KAT MANA NAK CUBA PAKAIAN TRADISI ORANG JEPUN?

Kat mana nak cuba bukan masalah utama. Banyak lokasi menyediakan servis sewa pakaian tersebut. Yang perlu anda ambil perhatian adalah bajet anda. Kos termurah adalah 1000Yen (RM38) setiap pakaian. Disesetengah tempat kosnya mencecah 6000Yen (RM230) untuk sehari sewaan. Semestinya kualiti pakaiannya, cara pemakaian, berbeza mengikut harga. Makin murah boleh dikatakan agak simple dan macam sarung-sarung […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

PETIK EPAL DI LADANG? TAK SEMESTINYA KE AUSSIE ATAU NEW ZEALAND.. DI JEPUN PUN BOLEH

Mesti ada dari kalangan anda yang berminat nak tengok dengan mata sendiri bagaimana rupa pokok epal, cara ditanam, diproses dan jenis-jenis epal yang ada. Tapi sebelum tu anda perlu tahu epal juga bermusim, dan tidak berbuah sepanjang tahun. Epal kebiasaannya mula dipetik pada musim luruh bermula bulan November ke bulan Disember. Sebaliknya di kepulauan Hokkaido, […]

Continue Reading

Private Transport Japan Pro Travel Guide (Kereta)

Kenderaan untuk setiap kumpulan ditetapkan mengikut bilangan ahli kumpulan. Tetapi anda boleh mengubah kenderaan anda mengikut kemahuan dan bajet anda sendiri. Kami menetapkan saiz kenderaan bukan sahaja mengikut bilangan ahli, juga mengambil kira bilangan bagasi. CP1 Budget, Medium & Premium Plan akan menggunakan saiz yang sama untuk 2 orang ahli. CP2 CP3 (STANDARD/SEDAN) MPV 1 […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Kiyomizudera (Temple)

Kiyomizudera adalah kuil bagi penganut Buddha dan termasuk didalam senarai UNESCO world heritage. Kuil yang berada dipuncak bukit ini sangat menyerlah diwaktu malam dan permandangannya sangat cantik terutama dimusim luruh. Dari atas anda boleh lihat seluruh bandar Kyoto. Bagaimana hendak kesini? Perlu diingatkan, jika anda menggunakan kenderaan awam sepenuhnya, anda perlu bersedia untuk mendaki bukit […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Higashiyama District

Jika anda ingin melihat suasana Jepun di Kyoto pada zaman dahulu, anda perlu kesini saksikannya sendiri. Senibina dan susunan bangunan dikawasan bukit ini amat memukau mata anda. Disepanjang jalan tersebut terdapat banyak kedai cenderahati, restoran dan lain-lain. Sebaiknya anda kesini pada awal pagi hingga kesebelah petang. Disebelah malamnya, kira-kira jam 5-6 pm kedai-kedai sudah mula […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Sagano Scenic Railway

Sagano Scenic Railway atau Sagano Romantic Train ini berada kawasan daerah Arashiyama. Stesen pertama bermula dari Torokko Saga – Torokko Arashiyama – Torokko Hozukyo – Torokko Kameoka. Kami cadangkan anda naik bermula di Torokko Saga [maxbutton id=”3″ url=”https://goo.gl/maps/sRrwQbsZHSU2″ ] hingga ke Kameoka & berpatah balik dan turun di Torokko Arashiyama [maxbutton id=”3″ url=”https://goo.gl/maps/yAAHUjV13gG2″ ]. Kos tiket untuk […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Namba, Dotonbori & Shinsaibashi

Bila sudah ke Osaka, rugi juga kalau tak kesini melihat kehidupan malam bandar Osaka. Di waktu malam dan hujung minggu terutamanya, bermula daripada Namba, Dotonbori hingga ke Shinsaibashi akan dipenuhi manusia. Namba, Dotonbori & Shinsaibashi ini adalah kawasan yang berdekatan dan anda hanya perlu berjalanan kaki sahaja. Di sepanjang perjalanan itu, terdapat banyak kedai, branded […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Osaka Castle

Osaka castle salah satu trade mark di Osaka. Jadi jika anda ke Osaka, kurang lengkap kalau anda tak kesini melihat kecantikkan taman dan seni binanya. Selain itu, dibangunan Miraiza Osaka-Jo terdapat souvenir yang dijual dengan harga yang murah dan banyak pilihan. Istana utama ditengah-tengahnya itu adalah hasil pemulihan dan binaan semula pada tahun 1997, dilengkapi […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Osaka Akuarium – Kaikyukan

Kaikyukan adalah antara akuarium utama & besar di Jepun. Akuarium terbesar setakat ini berada di Okinawa, Churaumi Aquarium. Akuarium ini sangat kami cadangkan anda pergi terutama bagi mereka yang minat dengan dunia hidupan marin. Teknik reka bentuk dalaman akuarium ini sangat menarik dan sebaiknya Malaysia membina sebuah bangunan akuarium sebegini untuk memupuk nilai cinta alam […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

PENGALAMAN PETIK BUAH-BUAHAN DI JEPUN

Kali ini Japan Pro Travel Guide mahu kongsikan antara aktiviti menarik yang perlu anda rasai di Jepun secara ringkas. Anda perlu tahu dinegara 4 musim, buah-buahannya berbeza-beza mengikut musim. Kalau anda berminat nak merasa suasana ladang-ladang di Jepun anda kena pilih mengikut musim dan keadaan suhu di kawasan mengikut geografi ketika itu. Musim Bunga (Spring) […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Fuji-Q Highland

Fuji-Q Highland satu-satunya taman tema dilembah Fujiyoshida. Pelancong Malaysia ke sini lebih untuk menikmati permandangan alam, jadi taman tema kurang mendapat sambutan terutama bagi yang sudah merancang ke Tokyo Disneyland. Tetapi berada di taman tema ini jauh lebih dingin dan tenang kerana dikelilingi permandangan bukit dan gunung. Harganya juga lebih murah berbanding Tokyo Disneyland dan […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Jadual Bas “Off Season” – Kawaguchiko / Fujisan Station Ke 5th Station

Off season adalah jadual bas bergerak turun dan naik selain musim mendaki Julai sehingga pertengahan September. Harga Tiket sehala = 1,540 Yen Harga Tiket Dua Hala = 2,100 Yen   Mendaki : Kawaguchiko / Fujisan Station –> 5th Station   Menurun : 5th Station –> Kawaguchiko / Fujisan Station  

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Jadual Bas “Climbing Season” – Kawaguchiko / Fujisan Station ke 5th Station

Climbing Season adalah musim  mendaki gunung bermula Julai sehingga pertengahan September Harga Tiket sehala = 1,540 Yen Harga Tiket Dua Hala = 2,100 Yen   Mendaki : Kawaguchiko / Fujisan Station –> 5th Station Menurun : 5th Station –> Kawaguchiko / Fujisan Station

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Mount Fuji 5th Station – Subaru Line

Terdapat 4 lokasi berbeza 5th station di Gunung Fuji ini mengikut daerah permulaan. 4 lokasi tersebut ialah; Subaru Line 5th Station Fujinomiya 5th Station Gotemba 5th Station Subashiri 5th Station Dari 4 lokasi diatas, Subaru Line merupakan lokasi yang paling popular kerana ia mudah untuk diakses menggunakan kenderaan awam & bermula dari lembah dimana 5 […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Gunung Fuji

Gunung Fuji adalah yang tertinggi di Jepun dengan ketinggian 3776 meter dari paras laut. Gunung Fuji ini sebenarnya gunung berapi yang masih aktif dan sangat popular dikalangan peminat seni lukis & fotografi. Kali terakhir ia meletus adalah pada tahun 1707. Gunung ini adalah salah satu “World Heritage“, jadi jika anda sudah sampai ke Tokyo, sangat […]

Continue Reading