MAKANAN YANG PERLU DI ELAK DI JEPUN

Kali ini kami mahu kongsikan makanan-makanan yang perlu dielak semasa anda melancong ke Jepun sama ada bersama Guide atau pun berjalan sendiri. Tak semua guide cakna bab halal haram dan ada dikalangan mereka tak boleh membaca dan bertutur bahasa Jepun. Jadi anda tak boleh bergantung pada mereka 100%. Dibawah perkongsian manager JPTG mengenai masalah perkongsian […]

Continue Reading

CARA BUAT ITINERARY YANG MUDAH, RINGKAS & TEPAT (ANDROID & APPLE USER)

Kali ini JPTG nak kongsikan cara terbaik untuk buat itinerary. Sangat ringkas, mudah difahami dan sangat fleksibel. Tak perlu lagi buat itinerary dengan jadual excel yang panjang berjela-jela. Sekarang zaman teknologi yang mana segalanya dihujung jari. Click and go je tak perlu susah-susah bawa buku dan peta kesana kemari. Memenuhkan tangan lepas tu lupa itu […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

BUAH-BUAHAN DARI JEPUN YANG DILARANG MASUK KE MALAYSIA

Kebanyakkan buah-buahan di Jepun mudah untuk dibawa pulang kerana Jepun tidak melarang kita membawa buah-buahan masuk ke dalam kapal terbang selagi tidak melebihi berat yang ditetapkan. Tetapi negara yang dituju atau pulang mempunyai sekatan dan kawalan terhadap beberapa jenis tumbuhan dan buah-buahan. Ada buah-buahan yang boleh dibawa masuk tanpa perlu declare, ada yang perlu declare […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

APAKAH PERBEZAAN “OPEN TRIP” DAN “PRIVATE TRIP”?

Semasa anda tengah scroll di Google dan fb mencari travel agensi untuk melancong ke luar negara, anda jugak perlu ambil tahu perbezaan antara 2 jenis trip ni. APA YANG DIMAKSUDKAN “OPEN TRIP”? Pakej “Open Trip” dibuka kepada sesiapa sahaja yang bersetuju dengan isi pakej dan berkemampuan dengan caj yang dikenakan. Anda akan dikumpulkan didalam satu […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Private Transport Japan Pro Travel Guide (Kereta)

Kenderaan untuk setiap kumpulan ditetapkan mengikut bilangan ahli kumpulan. Tetapi anda boleh mengubah kenderaan anda mengikut kemahuan dan bajet anda sendiri. Kami menetapkan saiz kenderaan bukan sahaja mengikut bilangan ahli, juga mengambil kira bilangan bagasi.   2 Orang – Compact Car 1000cc Budget, Medium & Premium Plan akan menggunakan saiz yang sama untuk 2 orang […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Jadual Bas “Off Season” – Kawaguchiko / Fujisan Station Ke 5th Station

Off season adalah jadual bas bergerak turun dan naik selain musim mendaki Julai sehingga pertengahan September. Harga Tiket sehala = 1,540 Yen Harga Tiket Dua Hala = 2,100 Yen   Mendaki : Kawaguchiko / Fujisan Station –> 5th Station   Menurun : 5th Station –> Kawaguchiko / Fujisan Station  

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Jadual Bas “Climbing Season” – Kawaguchiko / Fujisan Station ke 5th Station

Climbing Season adalah musim  mendaki gunung bermula Julai sehingga pertengahan September Harga Tiket sehala = 1,540 Yen Harga Tiket Dua Hala = 2,100 Yen   Mendaki : Kawaguchiko / Fujisan Station –> 5th Station Menurun : 5th Station –> Kawaguchiko / Fujisan Station

Continue Reading