3 APPLIKASI MAP UTAMA UNTUK TRAVEL DI JEPUN DAN CARA PENGGUNAAN

Post kali ni antara point yang sangat penting semasa travel di Jepun. Bagi orang luar atau pelancong zaman kini, smartphone, map & internet adalah nyawa. Kami akan terangkan 3 applikasi map utama yang mudah digunakan di Jepun. Dan kami akan terangkan juga cara pengggunaan dan cara membaca route yang dicadangkan oleh applikasi. #1 GOOGLE MAP […]

Continue Reading

MAKANAN YANG PERLU DI ELAK DI JEPUN

Kali ini kami mahu kongsikan makanan-makanan yang perlu dielak semasa anda melancong ke Jepun sama ada bersama Guide atau pun berjalan sendiri. Tak semua guide cakna bab halal haram dan ada dikalangan mereka tak boleh membaca dan bertutur bahasa Jepun. Jadi anda tak boleh bergantung pada mereka 100%. Dibawah perkongsian manager JPTG mengenai masalah perkongsian […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

CARA BUAT ITINERARY YANG MUDAH, RINGKAS & TEPAT (MAPS APPLE USER)

Kali ini JPTG nak kongsikan cara terbaik untuk buat itinerary. Sangat ringkas, mudah difahami dan sangat fleksibel. Tak perlu lagi buat itinerary dengan jadual excel yang panjang berjela-jela. Maps dalam iphone applikasi yang jarang diguna. Tetapi di Jepun sangat berguna untuk yang tak suka banyak berjalan. Route yang Maps cadangkan sangat tepat dan tak banyak […]

Continue Reading

TIP MENGGUNAKAN TRAIN, MONOREL & SUBWAY DI TOKYO

Post kali ni kami nak uraikan cacing-cacing besi di Tokyo yang datang dari kelompok Japan Railways (JR), Tokyo Metro, Toei Subway dan lain-lain syarikat swasta. Supaya anda yang tak ada bajet untuk menggunakan guide boleh berjalan kesini dengan lebih jimat tanpa banyak tersesat. Kalau anda tersesat banyak kali dan tersalah guna train, kos anda berkali […]

Continue Reading

PENERBANGAN KE JEPUN MENGGUNAKAN ALL NIPPON AIRWAYS (ANA)

Post kali ni kami nak kongsikan perjalanan menggunakan All Nippon Airways (ANA). Kalau menggunakan MAS atau Airasia X ke Jepun dah biasa kan? Kadang-kadang ANA ada buat jualan tiket murah ke Jepun. Nak dikatakan murah sangat tak juga, harganya sangat berbaloi dengan kualiti servis krew mereka. ANA ni salah satu syarikat penerbangan gergasi di Jepun. […]

Continue Reading

PENERBANGAN KE JEPUN MENGGUNAKAN PHILIPPINE AIRLINE

Post kali ini kami nak kongsikan pengalaman dan review berkenaan Philippine Airline. Ada dikalangan anda yang nak ke Jepun mencari tiket termurah kan? Skyscanner terutamanya akan memberi cadangan Philippine Airline sebagai pilihan termurah. Dari Kuala Lumpur transit di Manila dan tukar penerbangan lain ke Jepun. Persoalan popular termasuk kami juga dulu, adakah selamat menggunakan Philippine […]

Continue Reading

CARA BUAT ITINERARY YANG MUDAH, RINGKAS & TEPAT (ANDROID & APPLE USER)

Kali ini JPTG nak kongsikan cara terbaik untuk buat itinerary. Sangat ringkas, mudah difahami dan sangat fleksibel. Tak perlu lagi buat itinerary dengan jadual excel yang panjang berjela-jela. Sekarang zaman teknologi yang mana segalanya dihujung jari. Click and go je tak perlu susah-susah bawa buku dan peta kesana kemari. Memenuhkan tangan lepas tu lupa itu […]

Continue Reading

PERCEPATKAN URUSAN DI IMMIGRATION & KASTAM KETIKA MASUK KE JEPUN

Kali ini kami kongsikan lagi satu tip melancong ke Jepun. Sebelum mendarat di Jepun, kebiasaannya krew penerbangan akan mengedarkan 2 borang kecil, iaitu Disembarkation Card dan Custom Declaration. 2 borang ni sangat penting semasa anda melepasi immigration dan kastam Jepun nanti. Pastikan anda mengetahui nama hotel, alamat penginapan, dan nombor telefon penginapan. Sila print screen […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

BUAH-BUAHAN DARI JEPUN YANG DILARANG MASUK KE MALAYSIA

Kebanyakkan buah-buahan di Jepun mudah untuk dibawa pulang kerana Jepun tidak melarang kita membawa buah-buahan masuk ke dalam kapal terbang selagi tidak melebihi berat yang ditetapkan. Tetapi negara yang dituju atau pulang mempunyai sekatan dan kawalan terhadap beberapa jenis tumbuhan dan buah-buahan. Ada buah-buahan yang boleh dibawa masuk tanpa perlu declare, ada yang perlu declare […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

BAGAIMANA DAPATKAN AIRPORT TRANSFER KE TOKYO, OSAKA & SAPPORO?

Kali ini JPTG mahu kongsikan tip melancong ke Jepun dan info mengenai airport transfer untuk anda masuk ke bandar utama atau sebaliknya. Kansai International Airport (KIX) KIX ⇔ Central Osaka & Kyoto Jika mendarat diwaktu siang atau selesai urusan immigration sebelum pukul 11 malam anda boleh terus memilih mana-mana kenderaan mengikut bajet anda. Jika anda menggunakan […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

LANDING LEWAT MALAM DI JEPUN. BOLEH KE BERMALAM DI AIRPORT?

Kalau diikutkan JPTG tidak menggalakkan anda tidur di airport untuk menjaga imej negara. Kalau di KLIA kita selalu pandang negatif pada warga bangladesh dan indonesia yang tidur bersepah diruangan kerusi dan ruangan kosong yang ada disana. Begitu juga warga Jepun memandang kita sebenarnya terutama pada mereka yang suka buat bising & membuat kotor kawasan tersebut. […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

CARA DAPATKAN POCKET WIFI, SIMKAD ATAU WIFI DI JEPUN?

Kali ini JPTG nak kongsikan cara untuk mendapatkan data simkad atau pocket wifi di Jepun supaya anda dapat akses dengan dunia luar dan mudah untuk guna semua applikasi. Untuk pengetahuan anda, untuk dapatkan simkad nombor telefon tidak mudah bagi pelancong di Jepun, tetapi sejak kebelakangan ini sudah ada nombor telefon atau telefon sewa atau nombor […]

Continue Reading
Japan travel guide. Menyediakan khidmat ground travel / tour guide di Jepun kepada mereka yang melancong ke Jepun tak kira percutian bajet, sederhana atau mewah. Kami juga menyediakan tip percutian ke Jepun dan juga contoh itinerary melancong ke Jepun melalui travelog. Kami cover di Osaka, Tokyo dan Hokkaido untuk setiap musim bunga, musim luruh, musim panas, musim sejuk di Jepun.

BERAPA BAJET NAK KE JEPUN? BERAPA BANYAK DUIT PERLU BAWA?

Soalan begini akan ditanya oleh hampir 95% mereka yang akan melancong kemana-mana negara. Bermakna soalan ini adalah normal. Kali ini JPTG akan kongsikan asas kos dan bajet yang perlu anda sediakan untuk melancong ke Jepun. Jepun bukan negara yang murah nak dibandingkan dengan negara terdekat seperti Korea dan China. Kosnya lebih 3 kali ganda mahal […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

JENIS JR PASS, SUBWAY PASS, TOURIST PASS DLL

Japan sangat pakar dalam dunia pemasaran. Mereka mampu membuat sesuatu yang “nothing become something”. Jadi, jika anda tidak pandai memilih dan buat kira-kira, anda akan termakan ayat marketing mereka yang kononnya menggunakan pass adalah cara paling jimat. Sebelum itu, kami nak ingatkan kalau ada iklan pass train, flight atau apa-apa sales melibatkan perjalanan di Jepun […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

CARA MENCARI TEMPAT SOLAT & MAKANAN HALAL/MUSLIM FRIENDLY DI JEPUN

Mencari yang halal itu adalah wajib untuk setiap individu muslim. Di Jepun, Halal Navi dan Halal Gourmet Japan semakin meluas digunakan bukan sahaja oleh pelancong, juga digunakan oleh pelajar dan mereka yang bekerja di Jepun. Anda boleh muat turun salah satu daripada applikasi diatas. Kami lebih mencadangkan anda menggunakan Halal Gourmet Japan atas sebab tertentu. […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

4 MUSIM & GEOGRAFI DI JEPUN

Perkongsian kali ini, Japan Pro Travel Guide mahu menerangkan secara mendalam mengenai musim & geografi di Jepun. Ilmu ini tak perlu bagi anda sebagai pelancong. Tetapi kami sebagai professional perlu memberi sedikit penerangan supaya pandangan anda lebih terbuka luas. Agak sukar menerangkan bahasa geografi kepada semua lapisan masyarakat, jadi kami akan cuba menggunakan bahasa mudah […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

BILAKAH TARIKH SESUAI MELANCONG KE JEPUN?

Kali ini Japan Pro Travel Guide mahu kongsikan cara pemilihan tarikh yang sesuai untuk ke Jepun. Bagaimana cara terbaik untuk memilih tarikh ke Jepun? Ada 6 perkara yang perlu anda semak sebelum membeli tiket penerbangan. #1 PILIH 4 MUSIM  Musim apa yang anda mahu? Sejuk (winter), luruh (autumn), panas (summer) atau bunga (spring). Setiap musim ini […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

ETIKA PERLU DIJAGA SEPANJANG ANDA BERADA DI JEPUN

Sebut mengenai etika, terlalu luas kalau hendak dikupas satu persatu. Realitinya ia melibatkan common senses sahaja. Perlu anda tahu, negara Jepun sangat menjaga etika tak kira sewaktu bekerja, ataupun diluar waktu kerja. Dalam post kali ini, JPTG mahu menerangkan sedikit sebanyak etika anda sebagai pelancong yang perlu dijaga sepanjang berada disana. Beberapa perkara perlu anda […]

Continue Reading
Japan travel guide. Menyediakan khidmat ground travel / tour guide di Jepun kepada mereka yang melancong ke Jepun tak kira percutian bajet, sederhana atau mewah. Kami juga menyediakan tip percutian ke Jepun dan juga contoh itinerary melancong ke Jepun melalui travelog. Kami cover di Osaka, Tokyo dan Hokkaido untuk setiap musim bunga, musim luruh, musim panas, musim sejuk di Jepun.

TRAVEL INSURAN YANG SESUAI UNTUK KE JEPUN

Insuran perjalanan atau travel insuran antara perkara yang biasa tak diambil peduli oleh para pelancong termasuk part timer travel guide sendiri. Mungkin disebabkan masih belum berlaku apa-apa, jadi ramai yang ambil ringan mengenai insuran perjalanan ini. Malang tak berbau ya dan kos perubatan amat mahal di Jepun. Terdapat banyak tawaran travel insuran di Malaysia pada […]

Continue Reading
Japan travel guide. Menyediakan khidmat ground travel / tour guide di Jepun kepada mereka yang melancong ke Jepun tak kira percutian bajet, sederhana atau mewah. Kami juga menyediakan tip percutian ke Jepun dan juga contoh itinerary melancong ke Jepun melalui travelog.

TIP MENCARI PENGINAPAN DI JEPUN

Selepas mendapatkan tiket penerbangan, urusan kedua yang biasa dibuat ialah mendapatkan penginapan berdasarkan itinerary yang telah anda susun. Pemilihan penginapan tidaklah susah, yang penting anda tahu kehendak sendiri, bajet & lokasi yang sesuai. Terdapat 2 pilihan utama anda untuk memilih penginapan. HOTEL & HOSTEL Hotel dan hostel mudah dicari di Jepun. Tak sesukar dahulu, kerana […]

Continue Reading