PENERBANGAN KE JEPUN MENGGUNAKAN PHILIPPINE AIRLINE

Post kali ini kami nak kongsikan pengalaman dan review berkenaan Philippine Airline. Ada dikalangan anda yang nak ke Jepun mencari tiket termurah kan? Skyscanner terutamanya akan memberi cadangan Philippine Airline sebagai pilihan termurah. Dari Kuala Lumpur transit di Manila dan tukar penerbangan lain ke Jepun. Persoalan popular termasuk kami juga dulu, adakah selamat menggunakan Philippine […]

Continue Reading

SHIRAKAWAGO UNESCO WORLD HERITAGE SITE

Shirakawago (Shirakawa Village) atau dikenali sebagai Hida Shirakawago berada di barat laut negeri Gifu berhampiran dengan sempadan negeri Ishikawa dan Toyama. Shirakawago didalam tulisan Jepun 白川郷 yang mana kalau kita terjemahkan tulisan tersebut bermaksud Desa Sungai Putih. 白川 (Shirakawa) : Sungai putih郷 (Go) : Kampung atau desa Perkampungan ini popular dengan bangunan rumah lama dikenali […]

Continue Reading

CARA BUAT ITINERARY YANG MUDAH, RINGKAS & TEPAT (ANDROID & APPLE USER)

Kali ini JPTG nak kongsikan cara terbaik untuk buat itinerary. Sangat ringkas, mudah difahami dan sangat fleksibel. Tak perlu lagi buat itinerary dengan jadual excel yang panjang berjela-jela. Sekarang zaman teknologi yang mana segalanya dihujung jari. Click and go je tak perlu susah-susah bawa buku dan peta kesana kemari. Memenuhkan tangan lepas tu lupa itu […]

Continue Reading

PERCEPATKAN URUSAN DI IMMIGRATION & KASTAM KETIKA MASUK KE JEPUN

Kali ini kami kongsikan lagi satu tip melancong ke Jepun. Sebelum mendarat di Jepun, kebiasaannya krew penerbangan akan mengedarkan 2 borang kecil, iaitu Disembarkation Card dan Custom Declaration. 2 borang ni sangat penting semasa anda melepasi immigration dan kastam Jepun nanti. Pastikan anda mengetahui nama hotel, alamat penginapan, dan nombor telefon penginapan. Sila print screen […]

Continue Reading

TRIP GANG CIKGU SAMBUT A’IDIL ADHA DI BUMI HOKKAIDO (6 HARI 5 MALAM)

Japan Travelog kali ni kami kongsikan perjalanan percutian musim panas ke Hokkaido selama 6 hari 5 malam seramai 11 orang dari kumpulan cikgu cikgi SMK Convent Jalan Peel, Cheras, Kuala Lumpur. Percutian ni dirancang hampir setahun demi memastikan kelancaran perjalanan. Anda boleh baca dan rujuk sebagai contoh itinerary di Hokkaido atau Sapporo. Kenapa ambil masa […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

BUAH-BUAHAN DARI JEPUN YANG DILARANG MASUK KE MALAYSIA

Kebanyakkan buah-buahan di Jepun mudah untuk dibawa pulang kerana Jepun tidak melarang kita membawa buah-buahan masuk ke dalam kapal terbang selagi tidak melebihi berat yang ditetapkan. Tetapi negara yang dituju atau pulang mempunyai sekatan dan kawalan terhadap beberapa jenis tumbuhan dan buah-buahan. Ada buah-buahan yang boleh dibawa masuk tanpa perlu declare, ada yang perlu declare […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

APAKAH PERBEZAAN “OPEN TRIP” DAN “PRIVATE TRIP”?

Semasa anda tengah scroll di Google dan fb mencari travel agensi untuk melancong ke luar negara, anda jugak perlu ambil tahu perbezaan antara 2 jenis trip ni. APA YANG DIMAKSUDKAN “OPEN TRIP”? Pakej “Open Trip” dibuka kepada sesiapa sahaja yang bersetuju dengan isi pakej dan berkemampuan dengan caj yang dikenakan. Anda akan dikumpulkan didalam satu […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

TRIP MUSIM PANAS KELUARGA MAS DI TOKYO 5 HARI 4 MALAM

Posting kali ini kami nak share travelog Encik Faizal, Encik Muhd Nor, Puan Siti Najla, Puan Khadijah & keluarga selama 5 hari 4 malam di Tokyo. Itinerary 5 hari 4 malam di Tokyo ini disusun khas untuk mengikut bajet dan penerbangan mereka. Perjalanan mereka boleh dijadikan rujukan contoh itinerary di Tokyo & Fuji. HARI PERTAMA […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

KAT MANA NAK CUBA PAKAIAN TRADISI ORANG JEPUN?

Kat mana nak cuba bukan masalah utama. Banyak lokasi menyediakan servis sewa pakaian tersebut. Yang perlu anda ambil perhatian adalah bajet anda. Kos termurah adalah 1000Yen (RM38) setiap pakaian. Disesetengah tempat kosnya mencecah 6000Yen (RM230) untuk sehari sewaan. Semestinya kualiti pakaiannya, cara pemakaian, berbeza mengikut harga. Makin murah boleh dikatakan agak simple dan macam sarung-sarung […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

PETIK EPAL DI LADANG? TAK SEMESTINYA KE AUSSIE ATAU NEW ZEALAND.. DI JEPUN PUN BOLEH

Mesti ada dari kalangan anda yang berminat nak tengok dengan mata sendiri bagaimana rupa pokok epal, cara ditanam, diproses dan jenis-jenis epal yang ada. Tapi sebelum tu anda perlu tahu epal juga bermusim, dan tidak berbuah sepanjang tahun. Epal kebiasaannya mula dipetik pada musim luruh bermula bulan November ke bulan Disember. Sebaliknya di kepulauan Hokkaido, […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

BAGAIMANA DAPATKAN AIRPORT TRANSFER KE TOKYO, OSAKA & SAPPORO?

Kali ini JPTG mahu kongsikan tip melancong ke Jepun dan info mengenai airport transfer untuk anda masuk ke bandar utama atau sebaliknya. Kansai International Airport (KIX) KIX ⇔ Central Osaka & Kyoto Jika mendarat diwaktu siang atau selesai urusan immigration sebelum pukul 11 malam anda boleh terus memilih mana-mana kenderaan mengikut bajet anda. Jika anda menggunakan […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

LANDING LEWAT MALAM DI JEPUN. BOLEH KE BERMALAM DI AIRPORT?

Kalau diikutkan JPTG tidak menggalakkan anda tidur di airport untuk menjaga imej negara. Kalau di KLIA kita selalu pandang negatif pada warga bangladesh dan indonesia yang tidur bersepah diruangan kerusi dan ruangan kosong yang ada disana. Begitu juga warga Jepun memandang kita sebenarnya terutama pada mereka yang suka buat bising & membuat kotor kawasan tersebut. […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

CARA DAPATKAN POCKET WIFI, SIMKAD ATAU WIFI DI JEPUN?

Kali ini JPTG nak kongsikan cara untuk mendapatkan data simkad atau pocket wifi di Jepun supaya anda dapat akses dengan dunia luar dan mudah untuk guna semua applikasi. Untuk pengetahuan anda, untuk dapatkan simkad nombor telefon tidak mudah bagi pelancong di Jepun, tetapi sejak kebelakangan ini sudah ada nombor telefon atau telefon sewa atau nombor […]

Continue Reading
Japan travel guide. Menyediakan khidmat ground travel / tour guide di Jepun kepada mereka yang melancong ke Jepun tak kira percutian bajet, sederhana atau mewah. Kami juga menyediakan tip percutian ke Jepun dan juga contoh itinerary melancong ke Jepun melalui travelog. Kami cover di Osaka, Tokyo dan Hokkaido untuk setiap musim bunga, musim luruh, musim panas, musim sejuk di Jepun.

BERAPA BAJET NAK KE JEPUN? BERAPA BANYAK DUIT PERLU BAWA?

Soalan begini akan ditanya oleh hampir 95% mereka yang akan melancong kemana-mana negara. Bermakna soalan ini adalah normal. Kali ini JPTG akan kongsikan asas kos dan bajet yang perlu anda sediakan untuk melancong ke Jepun. Jepun bukan negara yang murah nak dibandingkan dengan negara terdekat seperti Korea dan China. Kosnya lebih 3 kali ganda mahal […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Private Transport Japan Pro Travel Guide (Kereta)

Kenderaan untuk setiap kumpulan ditetapkan mengikut bilangan ahli kumpulan. Tetapi anda boleh mengubah kenderaan anda mengikut kemahuan dan bajet anda sendiri. Kami menetapkan saiz kenderaan bukan sahaja mengikut bilangan ahli, juga mengambil kira bilangan bagasi.   2 Orang – Compact Car 1000cc Budget, Medium & Premium Plan akan menggunakan saiz yang sama untuk 2 orang […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

JENIS JR PASS, SUBWAY PASS, TOURIST PASS DLL

Japan sangat pakar dalam dunia pemasaran. Mereka mampu membuat sesuatu yang “nothing become something”. Jadi, jika anda tidak pandai memilih dan buat kira-kira, anda akan termakan ayat marketing mereka yang kononnya menggunakan pass adalah cara paling jimat. Sebelum itu, kami nak ingatkan kalau ada iklan pass train, flight atau apa-apa sales melibatkan perjalanan di Jepun […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Kiyomizudera (Temple)

Kiyomizudera adalah kuil bagi penganut Buddha dan termasuk didalam senarai UNESCO world heritage. Kuil yang berada dipuncak bukit ini sangat menyerlah diwaktu malam dan permandangannya sangat cantik terutama dimusim luruh. Dari atas anda boleh lihat seluruh bandar Kyoto. Bagaimana hendak kesini? Perlu diingatkan, jika anda menggunakan kenderaan awam sepenuhnya, anda perlu bersedia untuk mendaki bukit […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Higashiyama District

Jika anda ingin melihat suasana Jepun di Kyoto pada zaman dahulu, anda perlu kesini saksikannya sendiri. Senibina dan susunan bangunan dikawasan bukit ini amat memukau mata anda. Disepanjang jalan tersebut terdapat banyak kedai cenderahati, restoran dan lain-lain. Sebaiknya anda kesini pada awal pagi hingga kesebelah petang. Disebelah malamnya, kira-kira jam 5-6 pm kedai-kedai sudah mula […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Sagano Scenic Railway

Sagano Scenic Railway atau Sagano Romantic Train ini berada kawasan daerah Arashiyama. Stesen pertama bermula dari Torokko Saga – Torokko Arashiyama – Torokko Hozukyo – Torokko Kameoka. Kami cadangkan anda naik bermula di Torokko Saga [maxbutton id=”3″ url=”https://goo.gl/maps/sRrwQbsZHSU2″ ] hingga ke Kameoka & berpatah balik dan turun di Torokko Arashiyama [maxbutton id=”3″ url=”https://goo.gl/maps/yAAHUjV13gG2″ ]. Kos tiket untuk […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

CARA MENCARI TEMPAT SOLAT & MAKANAN HALAL/MUSLIM FRIENDLY DI JEPUN

Mencari yang halal itu adalah wajib untuk setiap individu muslim. Di Jepun, Halal Navi dan Halal Gourmet Japan semakin meluas digunakan bukan sahaja oleh pelancong, juga digunakan oleh pelajar dan mereka yang bekerja di Jepun. Anda boleh muat turun salah satu daripada applikasi diatas. Kami lebih mencadangkan anda menggunakan Halal Gourmet Japan atas sebab tertentu. […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Namba, Dotonbori & Shinsaibashi

Bila sudah ke Osaka, rugi juga kalau tak kesini melihat kehidupan malam bandar Osaka. Di waktu malam dan hujung minggu terutamanya, bermula daripada Namba, Dotonbori hingga ke Shinsaibashi akan dipenuhi manusia. Namba, Dotonbori & Shinsaibashi ini adalah kawasan yang berdekatan dan anda hanya perlu berjalanan kaki sahaja. Di sepanjang perjalanan itu, terdapat banyak kedai, branded […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

4 MUSIM & GEOGRAFI DI JEPUN

Perkongsian kali ini, Japan Pro Travel Guide mahu menerangkan secara mendalam mengenai musim & geografi di Jepun. Ilmu ini tak perlu bagi anda sebagai pelancong. Tetapi kami sebagai professional perlu memberi sedikit penerangan supaya pandangan anda lebih terbuka luas. Agak sukar menerangkan bahasa geografi kepada semua lapisan masyarakat, jadi kami akan cuba menggunakan bahasa mudah […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Osaka Castle

Osaka castle salah satu trade mark di Osaka. Jadi jika anda ke Osaka, kurang lengkap kalau anda tak kesini melihat kecantikkan taman dan seni binanya. Selain itu, dibangunan Miraiza Osaka-Jo terdapat souvenir yang dijual dengan harga yang murah dan banyak pilihan. Istana utama ditengah-tengahnya itu adalah hasil pemulihan dan binaan semula pada tahun 1997, dilengkapi […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

BILAKAH TARIKH SESUAI MELANCONG KE JEPUN?

Kali ini Japan Pro Travel Guide mahu kongsikan cara pemilihan tarikh yang sesuai untuk ke Jepun. Bagaimana cara terbaik untuk memilih tarikh ke Jepun? Ada 6 perkara yang perlu anda semak sebelum membeli tiket penerbangan. #1 PILIH 4 MUSIM  Musim apa yang anda mahu? Sejuk (winter), luruh (autumn), panas (summer) atau bunga (spring). Setiap musim ini […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Osaka Akuarium – Kaikyukan

Kaikyukan adalah antara akuarium utama & besar di Jepun. Akuarium terbesar setakat ini berada di Okinawa, Churaumi Aquarium. Akuarium ini sangat kami cadangkan anda pergi terutama bagi mereka yang minat dengan dunia hidupan marin. Teknik reka bentuk dalaman akuarium ini sangat menarik dan sebaiknya Malaysia membina sebuah bangunan akuarium sebegini untuk memupuk nilai cinta alam […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

PENGALAMAN PETIK BUAH-BUAHAN DI JEPUN

Kali ini Japan Pro Travel Guide mahu kongsikan antara aktiviti menarik yang perlu anda rasai di Jepun secara ringkas. Anda perlu tahu dinegara 4 musim, buah-buahannya berbeza-beza mengikut musim. Kalau anda berminat nak merasa suasana ladang-ladang di Jepun anda kena pilih mengikut musim dan keadaan suhu di kawasan mengikut geografi ketika itu. Musim Bunga (Spring) […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Fuji-Q Highland

Fuji-Q Highland satu-satunya taman tema dilembah Fujiyoshida. Pelancong Malaysia ke sini lebih untuk menikmati permandangan alam, jadi taman tema kurang mendapat sambutan terutama bagi yang sudah merancang ke Tokyo Disneyland. Tetapi berada di taman tema ini jauh lebih dingin dan tenang kerana dikelilingi permandangan bukit dan gunung. Harganya juga lebih murah berbanding Tokyo Disneyland dan […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Jadual Bas “Off Season” – Kawaguchiko / Fujisan Station Ke 5th Station

Off season adalah jadual bas bergerak turun dan naik selain musim mendaki Julai sehingga pertengahan September. Harga Tiket sehala = 1,540 Yen Harga Tiket Dua Hala = 2,100 Yen   Mendaki : Kawaguchiko / Fujisan Station –> 5th Station   Menurun : 5th Station –> Kawaguchiko / Fujisan Station  

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Jadual Bas “Climbing Season” – Kawaguchiko / Fujisan Station ke 5th Station

Climbing Season adalah musim  mendaki gunung bermula Julai sehingga pertengahan September Harga Tiket sehala = 1,540 Yen Harga Tiket Dua Hala = 2,100 Yen   Mendaki : Kawaguchiko / Fujisan Station –> 5th Station Menurun : 5th Station –> Kawaguchiko / Fujisan Station

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Mount Fuji 5th Station – Subaru Line

Terdapat 4 lokasi berbeza 5th station di Gunung Fuji ini mengikut daerah permulaan. 4 lokasi tersebut ialah; Subaru Line 5th Station Fujinomiya 5th Station Gotemba 5th Station Subashiri 5th Station Dari 4 lokasi diatas, Subaru Line merupakan lokasi yang paling popular kerana ia mudah untuk diakses menggunakan kenderaan awam & bermula dari lembah dimana 5 […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

Gunung Fuji

Gunung Fuji adalah yang tertinggi di Jepun dengan ketinggian 3776 meter dari paras laut. Gunung Fuji ini sebenarnya gunung berapi yang masih aktif dan sangat popular dikalangan peminat seni lukis & fotografi. Kali terakhir ia meletus adalah pada tahun 1707. Gunung ini adalah salah satu “World Heritage“, jadi jika anda sudah sampai ke Tokyo, sangat […]

Continue Reading
Japan Travel - Japan Travel Guide - Travel to Japan - Melancong ke Jepun

ETIKA PERLU DIJAGA SEPANJANG ANDA BERADA DI JEPUN

Sebut mengenai etika, terlalu luas kalau hendak dikupas satu persatu. Realitinya ia melibatkan common senses sahaja. Perlu anda tahu, negara Jepun sangat menjaga etika tak kira sewaktu bekerja, ataupun diluar waktu kerja. Dalam post kali ini, JPTG mahu menerangkan sedikit sebanyak etika anda sebagai pelancong yang perlu dijaga sepanjang berada disana. Beberapa perkara perlu anda […]

Continue Reading
Japan travel guide. Menyediakan khidmat ground travel / tour guide di Jepun kepada mereka yang melancong ke Jepun tak kira percutian bajet, sederhana atau mewah. Kami juga menyediakan tip percutian ke Jepun dan juga contoh itinerary melancong ke Jepun melalui travelog. Kami cover di Osaka, Tokyo dan Hokkaido untuk setiap musim bunga, musim luruh, musim panas, musim sejuk di Jepun.

TRAVEL INSURAN YANG SESUAI UNTUK KE JEPUN

Insuran perjalanan atau travel insuran antara perkara yang biasa tak diambil peduli oleh para pelancong termasuk part timer travel guide sendiri. Mungkin disebabkan masih belum berlaku apa-apa, jadi ramai yang ambil ringan mengenai insuran perjalanan ini. Malang tak berbau ya dan kos perubatan amat mahal di Jepun. Terdapat banyak tawaran travel insuran di Malaysia pada […]

Continue Reading
Japan travel guide. Menyediakan khidmat ground travel / tour guide di Jepun kepada mereka yang melancong ke Jepun tak kira percutian bajet, sederhana atau mewah. Kami juga menyediakan tip percutian ke Jepun dan juga contoh itinerary melancong ke Jepun melalui travelog.

TIP MENCARI PENGINAPAN DI JEPUN

Selepas mendapatkan tiket penerbangan, urusan kedua yang biasa dibuat ialah mendapatkan penginapan berdasarkan itinerary yang telah anda susun. Pemilihan penginapan tidaklah susah, yang penting anda tahu kehendak sendiri, bajet & lokasi yang sesuai. Terdapat 2 pilihan utama anda untuk memilih penginapan. HOTEL & HOSTEL Hotel dan hostel mudah dicari di Jepun. Tak sesukar dahulu, kerana […]

Continue Reading